
1900
In 1900 richten de broers Meuwissen dakpannenfabriek ‘De Valk’ op. De fabriek wordt naast de al bestaande graanmolen gebouwd. Dit gebouw uit 1844 staat nog aan de Diepstraat en heet nu de Molenaarswoning. De klei voor de dakpannen wordt in de naburige landerijen ontgonnen en met paard en wagen, en later via een trammetje (het ‘leimtremke’) naar De Valk gebracht.
1950
Ondanks een aantal forse tegenslagen groeit het bedrijf. De broers breiden het fabriekscomplex fors uit. In de hoogtijdagen worden ruim 18 miljoen dakpannen per jaar geproduceerd en zijn er 350 mensen werkzaam. De Valk wordt uiteindelijk een van de grootste dakpannenfabrieken van Europa. Echt is daarmee hét centrum van de kleiwarenindustrie.
1971
De productie van dakpannen loopt mede door de enorme concurrentiestrijd met nieuwe, meer efficiënte dakpannenfabrieken terug. In 1971 wordt de dakpannenproductie stopgezet en in 1991 ook de productie van andere keramische producten. De laatste verkoopactiviteiten worden in 1996 beëindigd en het bedrijf sluit dan definitief de deuren.


1996
Na een rijke historie liep de productie terug mede door de enorme concurrentiestrijd met meer efficiënte productieprocessen van nieuwe dakpannenfabrieken.
In 1971 werd de pannenproductie stopgezet, in 1991 werd de laatste keramische productie beëindigd en in 1996 kwamen de laatste verkoopactiviteiten tot een einde en sloot de fabriek definitief haar deuren.
2025
In 2025, 125 jaar na de oprichting zijn de resterende gebouwen van de dakpannenfabriek tot rijksmonumentaal industrieel erfgoed bestempeld. Het monument ademt de sfeer van de oude fabriekshallen en is een uniek monument voor Limburg.
Veel mensen uit Echt en omgeving voelen nog steeds een band met ‘De Valk’ zoals zij de fabriek vaak noemen. Omdat zij of hun familie er gewerkt hebben. Of omdat ze de beeldbepalende en inmiddels gerenoveerde gebouwen een verrijking voor hun omgeving vinden. Die band kan dankzij de vakkundig uitgevoerde restauratie en de publieksopenstelling blijven bestaan.
Het complex staat nu immers aan het begin van een nieuwe episode als centrum voor foodbeleving. ‘De Pannenfabriek’, hét nieuwe en bruisende foodconcept bestaande uit een brouwerij, meerdere restaurants, food detailhandelszaken en een Jumbo Foodmarkt opent in 2025 haar deuren. In datzelfde jaar wordt het 125-jarig bestaan van de voormalige dakpannenfabriek gevierd.
