1900
In 1900 richten de broers Meeuwissen dakpannenfabriek ‘De Valk’ op, naast een bestaande Middeleeuwse graanmolen.
De klei werd in de naburige landerijen ontgraven en met paard en wagen, en later via een tramspoor (het ‘leimtremke’) naar De Valk gebracht.
Voor veel mensen uit Echt en omstreken heeft De Valk een speciale betekenis, aangezien zij werk verschafte aan veel mensen uit Echt en omstreken.
1950
Ondanks een aantal grote tegenslagen, groeit de fabriek. De broers breiden uit en meer gebouwen op het terrein volgen. Er werden ruim 18 miljoen dakpannen per jaar geproduceerd en op het hoogtepunt waren er 350 mensen werkzaam.
De Valk werd uiteindelijk een van de grootste dakpannenfabrieken van Nederland en na enige tijd zelfs van Europa.
De gemeente Echt-Susteren was van oudsher hèt centrum van de kleiwaren industrie in Midden-Limburg.
1996
Na een rijke historie liep de productie terug mede door de enorme concurrentiestrijd met meer efficiënte productieprocessen van nieuwe dakpannenfabrieken.
In 1971 werd de pannenproductie stopgezet, in 1991 werd de laatste keramische productie beëindigd en in 1996 kwamen de laatste verkoopactiviteiten tot een einde en sloot de fabriek definitief haar deuren.
2025
Inmiddels bijna 125 later, is het restant van De Valk, Rijksmonumentaal industrieel erfgoed, dat de historie van de voormalige fabriek vertelt.
Het monument ademt nog altijd de sfeer van de oude fabriekshallen. Deze voormalige dakpannenfabriek bij de entree van het winkelhart in Echt is een uniek monument in Limburg.
De Valk staat nu aan het begin van een nieuw verhaal in een eigentijds jasje als: ‘De Pannenfabriek’, hèt nieuwe en bruisende foodconcept zal begin 2025 haar deuren openen.
Meer gedetailleerde informatie over de hele geschiedenis kunt u zien en lezen in deze boeken.